Voorafgaand aan de uitvaart

Wat kan of moet er in de periode die vooraf gaat aan de uitvaart allemaal geregeld worden?

Wij informeren u graag en helpen u bij het maken van de keuzes die bij uw wensen passen.

Dit kan gebeuren in de dagen vanaf het overlijden tot aan de uitvaartdienst, maar het komt ook regelmatig voor dat mensen die bijvoorbeeld terminaal ziek zijn, al bepaalde zaken met ons willen bespreken.

 

Wat te doen bij overlijden?
Als u ons belt, bespreken we aan de telefoon al direct een aantal zaken, zoals wensen rondom de verzorging van de overledene en de opbaring. We plannen ook een tijdstip waarop een van onze uitvaartleiders bij u op bezoek komt om het overige regelwerk met u door te spreken. Uw persoonlijke  wensen zijn daarbij voor ons altijd het uitgangspunt. Wij luisteren, we denken met u mee, reiken mogelijkheden aan en nemen u veel uitvoerend werk uit handen.

Verzorging van de overledene
Wij hebben mensen in dienst die de verzorging van de overledene professioneel kunnen uitvoeren. Indien gewenst kunnen nabestaanden zelf ook actief deelnemen aan de verzorging.
Nabestaanden kiezen voor opbaring van de overledene in de vertrouwde huiselijke omgeving of in een afscheidscentrum.

Zaken in alle rust regelen
Gemiddeld staan ons, nabestaanden en uitvaartbegeleider, vijf dagen ter beschikking om de uitvaart te regelen. Dit lijkt een nogal kort tijdsbestek, maar onze ervaring leert dat er meestal voldoende tijd beschikbaar is om zaken naar zo persoonlijk mogelijke wens te regelen.

Vaak weten nabestaanden grofweg al op welke wijze de uitvaart vorm moet krijgen. Toch komt het ook regelmatig voor dat men nog niet op de hoogte is van de vele mogelijkheden die er zijn om de uitvaart zo persoonlijk mogelijk vorm te geven. Wij zijn er om met u mee te denken, om passende mogelijkheden aan te reiken en om regelwerk uit handen te nemen.

Wij leveren maatwerk… passend bij uw wensen én… bij uw budget.

In de dagen tot aan de begrafenis of de crematie zijn we 24 uur per dag beschikbaar voor de nabestaanden. We leggen dagelijks persoonlijk contact om geregelde zaken mee te delen en om te horen of er eventueel nog zaken geregeld moeten worden. Wij zullen ons echter niet onnodig aan nabestaanden opdringen.

Bij het vormgeven van een uitvaart kunnen diverse aspecten aan de orde komen. Veel zaken kunnen naar eigen wens worden ingevuld. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en reiken hier enkele opties aan:

  • Tekstschrijvers zoals Ron Bosmans, Lucie Geurts en Loek Peters bieden ondersteuning bij het opstellen van teksten en toespraken en kunnen ook zelf voor passende teksten zorgen. Indien gewenst dragen zij de teksten voor.
  • De dag van de uitvaart wordt vaak in een roes beleefd. Regelmatig komt het voor dat nabestaanden op een later tijdstip graag een herinnering in beeld zouden willen hebben. Wij werken samen met enkele ervaren fotografen die kunnen zorgen voor een mooi afscheidsdocument in beeld. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om een videoverslag van de uitvaart aan te bieden.

Een passend afscheid
Voor ons als uitvaartbegeleiders is het een uitdaging om de uitvaart zo passend mogelijk te regelen en te begeleiden. Passend bij de mogelijke wensen van de overledene en passend bij de wensen van de nabestaanden. En, geen onbelangrijk detail, passend bij de financiële mogelijkheden van de nabestaanden. Een aspect dat mogelijk aandacht verdient en waarbij wij u van dienst zijn.

Rouwkamers
Bob Noten Uitvaartbegeleiding heeft de beschikking over eigen 24-uurs rouwkamers.

Deze vriendelijk ingerichte kamers staan gedurende de dagen voorafgaand aan de uitvaart tot uw beschikking.

Doordat u zelf de sleutel heeft, bepaalt u wanneer, hoe vaak en op welk tijdstip u uw dierbare bezoekt. U zult er zich snel thuis voelen en heeft alle tijd om afscheid te nemen.

Onze rouwkamers zijn te vinden aan:
- Kloosterstraat 76 in Grubbenvorst
- Margrietstraat 3 in Velden

Bloemstukken
Als er bloemen of bloemstukken voor de uitvaart gewenst zijn, dan kunt u uw bestelling plaatsen bij een zelfgekozen bloemist. Zelf werken wij vaak samen met Marlie Relouw, bloemist in Grubbenvorst. Indien gewenst zorgen wij voor bestelling en verdere afhandeling van de gewenste bloemen en/of bloemstukken.

Voor meer informatie:
www.groeneriemarlie.nl

Verzekeringen
Bob Noten Uitvaartbegeleiding is werkzaam voor alle verzekeringen. Ook als u DELA, Monuta of Yarden verzekerd bent, kunt u ons gerust benaderen. Veel mensen denken dat er extra kosten komen als de uitvaart door een andere onderneming geregeld gaat worden. Dat is niet het geval. Ook van DELA, Yarden en Monuta zult u een factuur ontvangen. Hun dienstenpakket is zodanig samengesteld dat er altijd extra toevoegingen aan een uitvaart zullen zijn. Deze moeten ook betaald worden en zijn vaak vele male prijziger als bij een particuliere onderneming. Mocht u een kapitaalpolis hebben dan krijgt u een geldbedrag uitgekeerd. Dit is te allen tijde vrij te besteden en niet gebonden aan een specifieke uitvaartondernemer.

Wij kunnen u desnoods helpen bij het opstellen van een goede uitvaartverzekering.

Wij hebben goede ervaringen met de uitvaart verzekeringen van Axent (Aegon) en Nuvema. Uit branche onderzoek komen zij ook als beste uit de test. Deze verzekeraars hebben een persoonlijke benadering en leveren een eerlijk product. Ook in de afhandeling na een overlijden reageren zij adequaat.

Thuisopbaring
Er zijn diverse manieren van opbaren van uw dierbare. De meest gekozen manier is de thuisopbaring. De overledene ligt op een koeling, in bed of in een kist,  in zijn eigen vertrouwde omgeving. Nabestaanden kunnen ervoor kiezen de verzorging van de overledene uit handen te geven of om de overledene zelf te verzorgen onder onze professionele begeleiding. Samen de laatste verzorging doen komt in veel gevallen het rouwproces ten goede.

NB: bij thuis overlijden zal eerst de huisarts geïnformeerd moeten worden om de dood vast te stellen.

Thanatopraxie
Thanatopraxie wordt al tientallen jaren op grootschalig niveau toegepast in de ons omringende landen. Pas sinds het jaar 2010 is het toegestaan in Nederland.
Thanatopraxie is een lichte balseming van de overledene. De overledene wordt voor de duur van tien dagen geconserveerd.

Tijdens de thanatopraxie behandeling wordt een conserverend middel de bloedbaan van de overledene ingebracht en worden alle eigen lichaamsvloeistoffen afgevoerd.

Ondertussen wordt het lichaam zacht gemasseerd om een goede verdeling van de conserverende vloeistof te krijgen.

Na de behandeling kan de overledene gewoon verzorgd en gekleed worden door de familie, indien gewenst.

Wat zijn de voordelen?
Door thanatopraxie wordt achteruitgang van het lichaam tijdens de opbaring tegengehouden. De overledene ziet er natuurlijker uit na thanatopraxie. Ook voelt de overledene niet meer zo koud aan, omdat er géén koelinstallatie nodig is. De overledene neemt de temperatuur van de omgeving aan. Zelfs bij warm weer is geen koeling nodig en in de winter kan de verwarming gewoon aan blijven. Door thanatopraxie kunnen tekenen van een eventuele ziekte vervagen of zelfs verdwijnen. De donkere vlekken die ontstaan bij de oren en de handen (de zogeheten lijkvlekken) verdwijnen veelal. Nabestaanden kunnen in alle rust afscheid nemen van hun dierbare, omdat er geen zorgen hoeven te ontstaan over het verloop van de opbaring.

www.thanatopraxie-rensdepeijper.nl

Adressen
Vanaf het eerste moment dat u contact zoekt zullen wij u gaan helpen. Omdat wij persoonlijke aandacht erg belangrijk vinden zijn wij dag en nacht bereikbaar. U zult te woord gestaan worden door een van onze teamleden. De eerste vragen krijgen een antwoord en samen met de telefonist gaat u al een eerste vorm geven aan het afscheid van uw dierbare.

Postadres:
Witveldweg 22, 5971 NS Grubbenvorst

Bezoekadressen:
• Afscheidscentrum Baersdonck, Kloosterstraat 76, 5971 BD Grubbenvorst
• Margrietstraat 3, 5941 GV Velden