Heeft de rouwstoet voorrang?
“Zet de vlaggetjes aan de bestuurders- én bijrijderskant op het raam dan kunnen we gaan rijden.”
Regelmatig komt de vraag of we als rouwstoet voorrang hebben en door het rode verkeerslicht mogen rijden.
In vroeger jaren had een stoet altijd voorrang op het andere verkeer. Op gelijkwaardige kruisingen heeft een stoet wél voorrang op andere weggebruikers ongeacht van welke kant u komt. Mits er twee vlaggetjes aan beide zijde van het raam aangebracht zijn. Echter, door het rode licht rijden blijft verboden en is mijn inziens ook levensgevaarlijk. Niet doen dus! Door de binnenspiegel van de auto zie ik wel eens iemand door het rode licht rijden om bij de stoet te blijven. Dat ontstaat dan vaak door een gevoel van onrust; men wil immers niet te laat komen bij het afscheid.
Het verkeer vandaag de dag is erg druk en een rouwstoet blijft toch vaak een vreemde eend in de bijt. Mijn tip is om de navigatie te gebruiken richting de locatie waar het afscheid is. Probeer bij de rouwstoet te blijven maar raak niet in paniek als het verkeerslicht op rood springt. Komt u onverhoopt als buitenstaander in een passerende rouwstoet terecht, ga dan ook geen capriolen uithalen om eruit te komen. Wij houden van ons werk, maar zoeken het niet op…
Uiteraard wachten wij totdat iedereen weer bij elkaar is bij bijvoorbeeld de kerk of het crematorium. Dat is wel het minste wat we kunnen doen. Zodoende kunt u samen afscheid nemen zonder kleerscheuren en erger voorkomen…
Bob